Problems with era52arl

General questions and postings pertaining to the use of HYSPLIT regardless of the platform. For platform specific questions, use the HYSPLIT Platform forums.
Post Reply
Fabio.Dioguardi
Posts: 21
Joined: August 17th, 2018, 12:36 pm
Registered HYSPLIT User: Yes

Problems with era52arl

Post by Fabio.Dioguardi » November 14th, 2019, 7:58 am

Hi,

I have been recently trying to convert ERA5 data to ARL using the script era52arl. I have managed to compile the script.
I have downloaded 3D and surface data and I am then running the command:
era52arl -i3D.grib -a2D.grib
I attach the automatically generated decoding configuration file, just in case.

When running the command, I always get this error message:
Allocating agrib 96 2D.grib
Allocating igrib 1332 3D.grib
Number of time periods found 6
NOTICE pakset:
Number of index records = 1
Number of records /time = 272
Initialized packing routines
*ERROR* pakrec - at index: 1
Argument list times : 10 4 16 18
Do not match initial : 10 4 16 0
STOP 900

I have retrieved data for just 5 hours (from 00 to 05) of 1 specific day, so not sure why in the Argument list times there is a 18...

Any suggestion?

Thank you very much
Fabio
Attachments
era52arl.cfg.txt
(969 Bytes) Downloaded 14 times

alicec
Posts: 163
Joined: February 8th, 2016, 12:56 pm
Registered HYSPLIT User: Yes

Re: Problems with era52arl

Post by alicec » November 18th, 2019, 10:21 am

Can you please send the contents of the ERA52ARL.MESSAGE file that should be generated when
you run the program.

Thank you.

Fabio.Dioguardi
Posts: 21
Joined: August 17th, 2018, 12:36 pm
Registered HYSPLIT User: Yes

Re: Problems with era52arl

Post by Fabio.Dioguardi » November 19th, 2019, 5:43 am

Hi,

I attach all the outputs I have obtained from a new attempt I have just done.

Thank you very much
Fabio
Attachments
ERA52ARL.MESSAGE.txt
(17.54 KiB) Downloaded 14 times
era52arl.cfg.txt
(960 Bytes) Downloaded 14 times
arldata.cfg.txt
(2.97 KiB) Downloaded 15 times

alicec
Posts: 163
Joined: February 8th, 2016, 12:56 pm
Registered HYSPLIT User: Yes

Re: Problems with era52arl

Post by alicec » November 19th, 2019, 9:29 am

It looks like the problem may be with your precipitation field, TPP1.
Try editing your era52arl.cfg file to remove TPP1 and see if that works.
Remove the fields shown in bold below and change numsfc=15.
Let me know how it goes.


&SETUP
numatm = 6,
atmgrb = 't', 'u', 'v', 'w', 'r', 'z'
atmcat = 130, 131, 132, 135, 157, 129
atmnum = 130, 131, 132, 135, 157, 129
atmcnv = 1.0, 1.0, 1.0, 0.01, 1.0, 0.102
atmarl = 'TEMP', 'UWND', 'VWND', 'WWND', 'RELH', 'HGTS'
numsfc = 16,
sfcgrb = '2t', '10v', '10u', 'sp', 'blh', 'cape', 'iews', 'inss', '2d', 'tcc', 'tp', 'ishf', 'ssrd', 'slhf', 'zust', 'fsr'
sfccat = 167, 166, 165, 134, 159, 59, 229, 230, 168, 164, 228, 231, 169, 147, 3, 244
sfcnum = 167, 166, 165, 134, 159, 59, 229, 230, 168, 164, 228, 231, 169, 147, 3, 244
sfccnv = 1.0, 1.0, 1.0, 0.01, 1.0, 1.0, 1.0, 1.0, 1.0, 1.0, 1.0, 1.0, 0.00028, 0.00028, 1.0, 1.0
sfcarl = 'T02M', 'V10M', 'U10M', 'PRSS', 'PBLH', 'CAPE', 'UMOF', 'VMOF', 'DP2M', 'TCLD', 'TPP1', 'SHTF', 'DSWF', 'LTHF', 'USTR', 'RGHS'
numlev = 37
plev = 1000, 975, 950, 925, 900, 875, 850, 825, 800, 775, 750, 700, 650, 600, 550, 500, 450, 400, 350, 300, 250, 225, 200, 175, 150, 125, 100, 70, 50, 30, 20, 10, 7, 5, 3, 2, 1
/

Fabio.Dioguardi
Posts: 21
Joined: August 17th, 2018, 12:36 pm
Registered HYSPLIT User: Yes

Re: Problems with era52arl

Post by Fabio.Dioguardi » November 19th, 2019, 10:00 am

Hi,

unfortunately it's still the same...

[vulcanomod@bgskwcluster1 hysplit_metdata]$ /home/vulcanomod/hysplit_src/trunk/data2arl/era52arl/era52arl -iERA5_2010.Apr16.3dpl.gri-aERA5_2010.Apr16.2dpl.all.grib -dera52arl.cfg
Existing decoding configuration: era52arl.cfg
Allocating agrib 384 ERA5_2010.Apr16.2dpl.all.grib
Allocating igrib 5328 ERA5_2010.Apr16.3dpl.grib
Number of time periods found 24
NOTICE pakset:
Number of index records = 1
Number of records /time = 275
Initialized packing routines
*ERROR* pakrec - at index: 1
Argument list times : 10 4 16 18
Do not match initial : 10 4 16 0
STOP 900

Note that I am using this tool to download ERA5 files and convert them to ARL: https://github.com/amcz/hysplit_metdata. I have noticed that it is set up to download lots of variables, not sure how many of these are mandatory. But actually I had the same problem when manually downloading ERA5 files with the variables that I used to download with ERA Interim...

Thanks
Fabio
Attachments
ERA52ARL.MESSAGE.txt
(1.5 KiB) Downloaded 16 times
era52arl.cfg.txt
(931 Bytes) Downloaded 14 times
arldata.cfg.txt
(2.96 KiB) Downloaded 12 times

alicec
Posts: 163
Joined: February 8th, 2016, 12:56 pm
Registered HYSPLIT User: Yes

Re: Problems with era52arl

Post by alicec » November 19th, 2019, 11:41 am

What version of HYSPLIT are you using?
Can you make sure you have the latest version.

Also please try using the -v option to print more output to the MESSAGE file.

Also send the command(s) you are using with the python code to download the data.

Thanks.

Fabio.Dioguardi
Posts: 21
Joined: August 17th, 2018, 12:36 pm
Registered HYSPLIT User: Yes

Re: Problems with era52arl

Post by Fabio.Dioguardi » November 19th, 2019, 4:27 pm

Hi,

to answer your questions:
What version of HYSPLIT are you using?
Can you make sure you have the latest version.
I am using the source code which was provided to me in May 2018
Also please try using the -v option to print more output to the MESSAGE file.
I have done it. Please see the attached MESSAGE file
Also send the command(s) you are using with the python code to download the data.
Please see the attached script, which I have retrieved from the git repository I mentioned before and I have slightly modified to download the days I needed.

Thank you very much
Fabio
Attachments
example_small_area.sh.txt
(2.06 KiB) Downloaded 14 times
ERA52ARL.MESSAGE.txt
(17.54 KiB) Downloaded 15 times
era52arl.cfg.txt
(960 Bytes) Downloaded 15 times

Fabio.Dioguardi
Posts: 21
Joined: August 17th, 2018, 12:36 pm
Registered HYSPLIT User: Yes

Re: Problems with era52arl

Post by Fabio.Dioguardi » November 25th, 2019, 7:34 am

Hi,

I have an update.
I have first downloaded the latest version of the pre-compiled UNIX distribution. In the meantime I have also asked for the most recent source code.
I have managed to compile era52arl and run again the scripts.
Same error messages, unfortunately.
I have managed to make it work by removing 6 variables from the cfg file: TPP1', 'DSWF', 'LTHF', 'USTR', 'RGHS'. I am not entirely sure I actually need these. I guess, TPP1 is needed if I activate wet deposition, which is actually something I might need to do in the future...

Thanks
Fabio

Post Reply