Problem installing HYSPLIT 5 on ubuntu 18.04.4

Post any questions or comments regarding the LINUX version of HYSPLIT. This includes the model execution, GUIs, results, or graphics. Be sure to mention the version of LINUX you are using.
Post Reply
KMAUT
Posts: 2
Joined: June 15th, 2020, 1:54 am
Registered HYSPLIT User: Yes

Problem installing HYSPLIT 5 on ubuntu 18.04.4

Post by KMAUT » June 15th, 2020, 2:09 am

I've downloaded the hysplit 5 distribution for Ubuntu (hysplit.v5.0.0_Ubuntu) and installed the prerequisites and dependencies (I think), but cannot install HYSPLIT. I tried following the tutorial here https://ready.arl.noaa.gov/documents/Tu ... _unix.html but when I run make I get a "No rule to make target" error. On further reading it seems using the distribution should mean I don't need to compile? But I can't find instructions on how to use the distribution. Based on a question from an earlier user I tried to run the hysplit.tcl file in /working but (although tcl is installed) when I try to run it with tclsh I get an error:

~/Downloads/hysplit.v5.0.0_Ubuntu/working$ tclsh hysplit.tcl@
couldn't read file "hysplit.tcl@": no such file or directory

Although I can see the file listed there (in light blue). I'm a beginner in Ubuntu, any help would be greatly appreciated.

Thank you

sonny.zinn
Posts: 52
Joined: May 8th, 2019, 1:31 pm
Registered HYSPLIT User: Yes

Re: Problem installing HYSPLIT 5 on ubuntu 18.04.4

Post by sonny.zinn » June 15th, 2020, 6:43 am

Steps 2 to 6 in section "1.3 UNIX - LINUX HYSPLIT install" are applicable only when HYSPLIT is built from the source code. Since you are using a pre-compiled distribution, those sections are inapplicable.

To run hysplit, as described in Step 7, first change directory to the working directory. Then execute ../guicode/hysplit.tcl.

KMAUT
Posts: 2
Joined: June 15th, 2020, 1:54 am
Registered HYSPLIT User: Yes

Re: Problem installing HYSPLIT 5 on ubuntu 18.04.4

Post by KMAUT » June 16th, 2020, 9:32 pm

Hello,

Thanks for taking the time to respond. Apologies, as I'm new I need a little more guidance. I've gone into the HYSPLIT folder, and tried to execute hysplit.tcl but I'm getting the error below. I'm not sure if I'm using the wrong command to execute - or if there is something else I'm doing wrong? I also tried the which xterm command in step 7 but I don't get a response with that (I don't know if I'm using a X window or not of course so that may not matter).

katie@katie-HP-EliteBook-850-G3:/usr/local/bin/hysplit.v5.0.0_Ubuntu/guicode$ tclsh hysplit.tcl*
invalid command name "winfo"
while executing
"winfo child ."
invoked from within
"eval destroy [winfo child .]"
(file "hysplit.tcl" line 51)

Thanks again

Post Reply